Mirjam Martens, Beeldend Kunstenaar, Rotterdam

vrouw4.jpg (50901 bytes)
Klik op bovenstaande foto voor een grotere weergave.
 

Mirjam Martens (Bemmel 1962) studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sindsdien is zij werkzaam geweest in verschillende disciplines.

Zo werkte zij als illustrator voor een educatieve uitgeverij en maakt zij muurschilderingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook maakt zij portret- en modelschilderingen, al dan niet in opdracht. Bovendien geeft zij les als tekendocent in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Haar belangrijkste inspiratiebron is het menselijk lichaam. Dit komt in bijna al haar beeldend werk tot uiting, bij haar thema 'Vrouwen' in enigszins gedeformeerde vorm. Zij gebruikt het vrouwenlichaam als uitingsvorm van emoties, zoals bijvoorbeeld 'Angst' en 'Eenzaamheid'. Het kleurgebruik bij dit thema is over het algemeen vrij monochroom in sepia en verschillende bruinen. De modelschilderingen zijn realistischer in hun anatomie. Een ander thema dat zij gebruikt is 'Kleur'. Uit een kleurige achtergrond doemen vogels of andere diervormen op, die daarna enigszins geaccentueerd worden door middel van contouren.

Ze gebruikt verschillende materialen door elkaar, zoals acrylverf, pastelkrijt en Oost-Indische inkt. De ondergrond varieert van getint papier tot al dan niet geprepareerd linnen. De formaten lopen uiteen van 30 bij 40 cm tot 100 bij 120 cm. In de wat kleinere tekeningen komt op humoristische wijze de ambivalente rol van de moderne vrouw tot uiting. De grotere werken zijn serieuzer en mysterieuzer van sfeer.